Cultuurbibliotheek
Bibliotheek met onderwijstraditie
Informatie Catalogus Archief E-publicaties
Algemeen Hoe ons bereiken? Reglement Beschrijving Profiel Beleidsplan

Historische kaarten dreigen te verkleuren en te verzuren.

Collectie Bossu

De Cultuurbibliotheek* is een erfgoedbibliotheek met een rijke afdeling cartografie. Zowel boeken over cartografie als originele oude kaarten en atlassen maken er deel vanuit.

Die schat aan cartografisch materiaal wordt beheerd door de vzw Stock-Laureyns. Hoogtepunten zijn o.a. een steendruk van de Herefordkaart * , de Atlas minor * van Mercator en een prachtige “Van Keulen” zeeatlas * .

De kern van de kaartenverzameling bestaat uit de collectie Bossu . Die lag aan de basis van het boek “Vlaanderen in oude kaarten” dat uitgeverij Lannoo in 1982 heeft uitgegeven. De kaarten en prenten uit de collectie bestrijken de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen vanaf de 16de eeuw tot en met de Franse revolutie.Bedreiging

De collectie is nu aan een betere bescherming toe want de kartonnen kaders met plastieken doorkijk en de lijm waarmee de kaarten en prenten bevestigd zijn, dreigen deze prachtige en unieke collectie te verkleuren en verzuren.

Verzuring is een fenomeen dat zich zeer geleidelijk voordoet. In het begin is de aantasting met het blote oog niet waarneembaar. In een vergevorderd stadium echter veroorzaakt dit onomkeerbare schade. De getroffen documenten verpulveren en vallen uiteen waardoor ook de informatie erop verloren gaat. We moeten dus nu, voor het te laat is, deze kaarten en prenten voorzichtig losmaken en opbergen in op maat gemaakte zuurvrije enveloppen.

Uw hulp

Voor de hele verzameling van 360 kaarten kost dat een 4000 euro.

Als voor iedereen toegankelijke maar niet gesubsidieerde erfgoedbibliotheek hebben wij daar de middelen niet voor. Daarom doen we een beroep op u. Help ons voorkomen dat Vlaanderen van onze kaart verdwijnt.

U kan dit project steunen met een vrije gift op het rekeningnummer van de Koning Boudewijn Stichting.
Elke gift, hoe klein ook, wordt in dank aanvaard. Indien u echter 40 euro of meer schenkt, ontvangt u dank zij onze samenwerking met de KBS een fiscaal attest.
Alvast bedankt voor uw interesse.

Hou Vlaanderen op de kaart

*Vlaanderen heeft vele door de overheid gefinancierde bibliotheken maar nog amper een paar die opgebouwd zijn door gepassioneerde privéverzamelaars. Een van die bibliotheken vindt u in het Sint-Lodewijkscollege te Brugge onder de naam “Cultuurbibliotheek”. De bibliotheek, opgericht in 1957 door kanunnik Stock, bezit meer dan 100.000 werken. Ze staat open voor iedereen maar ontvangt geen overheidssteun.