Cultuurbibliotheek
Bibliotheek met onderwijstraditie
Informatie Catalogus Archief E-publicaties

Cultuurbibliotheek > Publicaties > Cartografie > Ptolemaeus

Claudius Ptolemaeus in de Cultuurbibliotheek

 

1.     Inleiding

 

In dit artikel staat de Geographia van Ptolemaeus centraal: de inhoud, hoe men ermee omging en wat de bibliotheek daaromtrent te bieden heeft. Daarom wordt het boeknummer van de Cultuurbibliotheek steeds vermeld. In de catalogus op de website www.cultuurbibliotheek.be vindt men het boeknummer in ‘uitgebreid gecombineerd zoeken’.Men kan natuurlijk in de catalogus ook zoeken op auteur of op het trefwoord: “Ptolemaeus, Claudius”. Op het trefwoord “cartografie: oudheid” is meer algemene informatie te vinden.

 

Een geschikt boek om de studie van Ptolemaeus aan te vatten is Claude Ptolémée, astronome, astrologue, géographe. Connaissance et représentation du monde habité van Germaine Aujac (Editions du CTHS, Paris, 1993). Het werd voor de bibliotheek mooi ingebonden. (Cultuurbibliotheek 2007/3552)

 

 

 

Parisinus graecus 1401. Bibliothèque Nationale. Ptolemaeus meet de hemel                                                                  

 

Het bevat twee grote delen: een inleiding op de werken van Ptolemaeus en “Textes à l’appui”. Uit het werk van Aujac leer je Ptolemaeus kennen als een leraar die de Griekse traditie voor een breed publiek synthetiseert en toegankelijk maakt. Een karakteristiek zinnetje van hem is: “Quinetiam facilioris modi gessimus curam”. (Geographia I, 19) Aujac vertaalt: “…nous avons eu le souci de faire un exposé qui soit d’emploi commode”.

 

Van Ptolemaeus zijn drie werken volledig bewaard gebleven: over astronomie (de Mathematische Syntaxis = de Almagest), over astrologie (de Tetrabiblos) en over cartografie (de Gheografike uphegesis = de Geographia = de Cosmographia, in de humanistische traditie). Dit laatste werk willen we nader bekijken.



Terug naar overzicht Ptolemaeus