Cultuurbibliotheek
Bibliotheek met onderwijstraditie
Informatie Catalogus Archief E-publicaties


Cultuurbibliotheek > Publicaties > Cartografie

Novus Atlas Sinensis

De jezuïeten van de zestiende en zeventiende eeuw waren gefascineerd door het Chinese keizerrijk en speciaal door de keizer. Als middelaar tussen de hemel en de aarde speelde de keizer een cruciale rol: hij zorgde ervoor dat de microkosmos in harmonie bleef met de macrokosmos. Observatie van de verschijnselen aan de hemel, het opstellen van een kalender en de kennis over de positie van het rijk waren daarom zeer belangrijk. De jezuïeten wilden indruk maken op de keizer en legden zich dus toe op astronomie en cartografie.

Precies in die tijd van de grote ontdekkingen, ging de astronomie en de cartografie, in het Westen met grote sprongen vooruit, en konden de jezuïeten die kennis in China gebruiken. China zelf was in Europa een nobele onbekende. De missionarissen waren dan ook in staat een substantiële bijdrage te leveren aan de kartering van het Oosten.

Martino Martini werd door zijn oversten vanuit China naar Europa gestuurd om geestdrift op te wekken voor de jezuïetenmissie in China. Hij bracht kaarten en een beschrijving van het Chinese keizerrijk mee. Cartografen waren zeer geïnteresseerd en het moet dan ook niet verwonderen dat Joan Blaeu in Amsterdam, bereid was een speciale atlas over China uit te geven. De atlas van Martini verscheen in 1655 als het zesde deel van zijn Atlas Novus.

Over deze atlas komt Dr. Noël Golvers spreken op uitnodiging van de Cultuurbibliotheek. Iedereen is welkom op donderdag 24 april 2008 in het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge om 20.00 uur. De toegang is gratis. (Affiche, pdf)

Dr. Noël Golvers (KUL) is onderzoeker bij het Ferdinand Verbiest Instituut en publiceerde al meerdere werken over de jezuïeten in China van de 17de eeuw.
Er zal ook een kleine didactische tentoonstelling opgesteld staan. Op de website van de Cultuurbibliotheek kan men al vast een power-point presentatie bekijken.