Cultuurbibliotheek
Bibliotheek met onderwijstraditie
Informatie Catalogus Archief E-publicaties

Archief Antoon Viaene

A. Viaene (1900-1979) was een vriend van Kanunnik R. Stock en stichtend lid van de v.z.w. Cultuurbibliotheek. Zijn advies bij de aanschaf van antiquarische boeken was voor R. Stock vaak doorslaggevend.
Na zijn dood werd zijn uitzonderlijke bibliotheek jammerlijk "verspreid". Pas in 1994 kon de Vereniging Stock-Laureyns voor de bibliotheek door bemiddeling van L. Moorthamers, een interessant stuk van zijn bibliotheek aankopen.

In de vroegst aangekochte boeken van A. Viaene staat een specifieke rechthoekige stempel met veel lijnenspel. In heel wat boeken in de Cultuurbibliotheek zal men het romantisch Ex Libris van A. Viaene "undique decerpens" terugvinden. Op het laaste schutblad van zijn boeken schreef hij soms enkele trefwoorden met verwijzing naar de betreffende bladzijden. Zijn handschrift is regelmatig en goed leesbaar.
Over A. Viaene cfr. catalogus onder trefwoord Viaene, Antoon .
Bibliografie cfr. catalogus eenvoudig zoeken onder auteur.

VI 1 Doos met kopieën met de titelpagina's van aangekochte boeken. De boeken werden in 1994 door de Vereniging Stock-Laureyns aangekocht. De prijzen staan vermeld in 1000 BEF.
Plaats: B509f.
VI 2 Doos met kopieën van titelpagina's van boeken uit de bibliotheek van A. Viaene.
Plaats: B509f.
VI 3 Idem. Plaats: B509f.
VI 4 Idem. Plaats: B509f.