Cultuurbibliotheek
Bibliotheek met onderwijstraditie
Informatie Catalogus Archief E-publicaties

Rentebrief van erfrente verkocht door Don Fermijn delle Dossa y Andueza

Rentebrief van erfrente verkocht door Don Fermijn delle Dossa y Andueza, heer van Lendelede, Kalverkeete etc. aan Paesschier Borry. De rente bedroeg 50 ponden grooten vlaams per jaar, 'losselick' de penning 16 en werd in opdracht van de verkoper betaald aan jonkheer Maerten de Croix. De rente gaat in op 10 april 1664 en de eerste betaling zal vallen op 9 april 1665, 1 register, perkament (niet gefolioteerd), 275 f°, originele kalfslederen band, 250 x 190, 5 cm. dik. (Nl.). Brugge, 20 april 1664.

Op band: Rentebrief van 50 lb. gr. siaers Calverkeete ende op het leen van 31gemeten in Westcapelle Lendelee vallende telcken 9 apryl n° I (aanvankelijk II) & A. Voorlaatste folio: Ex Libris J. Van den Heuvel Brugge (handgeschreven)

Herkomst: Oorspronkelijk privaat archief van de familie della Dossa of Borry (zie indicatie I/II p de kaft, verwijst naar nummering in hun huisarchief), aangekocht door Stock voor 38 € bij Van de Wiele (?) uit verzameling J. Van den Heuvel.

Akte werd verleden voor Jaspar Gylson fs Jonkheer Jan; kapitein & sergeant-majoor, baljuw van Charles de Fiennes, burggraaf van Fiennes, burggraaf van Fruges, Baron d'Enne, heer van Esquerdes, Wavran, Bieucque, Pen, Acoing, Boucourt, Lumbre, Reuilly, Oune, Wizerne, Cantecroy, Noortseele, Seghent etc.; hoogbaljuw van stad Brugge en 't Brugse Vrije & wettelijk maanheer van het leenhof van de Burg van Brugge, bijgestaan door Cornelis Ferdinande Nans en van Aernout Bourdaux, leenmannen. Vanaf f°5v° is er een vidimus van een akte van de Raad van Vlaanderen dd. 17 april 1664. De betaling van de som van 800 ponden grooten vlaams, zijnde de koopsom, werd betaald aan jonkheer Maerten de Croix, heer van Dadizele, die gehuwd was met Isabelle van Schoore. Zij was weduwe van don Ambrosius Ignatius de la Dossa y Andueza. De rente werd bezet op 100 gemeten land in de parochie Westkapelle, genoemd 't Hof ter Calverkeete onder het ambacht van Oostkerke en zijn 39 achterlenen en op 31 gemeten 12 roeden land in Westkapelle. Beide waren lenen gehouden van het leenhof van de Burg van Brugge.